חלת מפתח מתכון קל + 3 אופציות לקליעה

אהבת את המתכון? שתפי עם חברות!

מתי מכינים חלת מפתח?

הכנה של חלת שבת בצורת מפתח היא מנהג מוכר וותיק שאנו מקימים כדי לזכות בפרנסה טובה לאורך כל ימות השנה. ישנם המקיימים את המנהג על ידי עיצוב חלת מפתח חלה בצורת מפתח, חלקים המטמינים מפתח בתוך החלה, ישנם שאופים חלה רגילה ועליה מוסיפים עיטור בצורת מפתח העשוי בצק, וישנם שרק מנקדים את החלה עם קצהו של מפתח אמיתי. המשותף לכולם הוא מועד הכנת החלה, כלומר מתי עושים חלת מפתח שכזאת.

כעת, אחרי שהבנו שיש מספר אפשרויות יצירתיות לקיים את המנהג, נבין מתי מכינים חלת מפתח ומדוע:

מועד קיום המנהג הוא בשבת הראשונה שלאחר הפסח.

הסיבה לכך מסופרת ומנומקת במספר מקורות כאשר הראשון ביניהם הוא בספרו של הצדיק רבי אברהם יהושע העשיל מאפטא זי"ע בעל ה"אוהב ישראל", המסביר כי לאחר שחדלו בני ישראל להיות ניזונים מן המן, היה עליהם לפרנס עצמם למען יאכלו וישתו, על כן היו זקוקים לפתוח את שער הפרנס בעזרת מפתח הפרנסה שעל החלה.
סגולות נוספות מוזכרות במקורות שונים ומייחסות להכנת חלת מפתח סגולה לפרנסה, אך לצד זאת גם סגולה לבינה ולכל החסדים.

איך מכינים חלה בצורת מפתח – מתכון קל

רגע לפני שנלמד קליעת חלת מפתח, צריך הרי להכין את הבצק לחלה עצמה על מנת שתהיה לא רק יפה ומעוצבת, אלא גם טעימה. 

כעת נבין מה דרוש לנו על מנת להכין את החלה וליהנות מסגולות רבות כאשר תגיע שבת אחרי פסח.

אילו תבניות צריך?

לצורך הכנת חלת מפתח אין צורך בתבניות אפייה מיוחדות אלא רק תבניות תנור גדולות רגילות. ניתן להיעזר בכוסות קטנות מנירוסטה, נייר אלומיניום, ומערוך.

המצרכים עבור חלת מפתח

  • 1 ק"ג קמח
  • 3 כוסות מים
  • חצי כוס שמן
  • 2 כפות שמרים
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כף חומץ
  • 1 כפית מלח.

אופן ההכנה של הבצק

  1. מניחים את המים, השמרים והסוכר בקערת מיקסר גדולה ומאפשרים לחומרים להיות יחד במשך כ-10 דקות. השלב הזה חשוב כיוון שהוא מאפשר לשמרים ולסוכר להיפתח וליצור חלה רכה יותר.
  2. לאחר 10 דקות מוסיפים לקערה את הקמח, לאחר מכן את המלח, השמן והחומץ. חשוב לשמור על הסדר של הוספת החומרים כיוון שהקמח נועד לבודד בין השמרים והסוכר לבין יתר המצרכים. לשים כרבע שעה עד שמתקבל בצק יפה.
  3. מכסים את הבצק במגבת ומניחים לו לתפוח במשך שעה לפחות.
  4. לאחר התפיחה מוציאים בעזרת הידיים אוויר מתוך הבצק ומעבירים אותו אל השיש לעיבוד קצר עם הידיים לפני שמתחילים את הקליעה עצמה.

איך קולעים חלת מפתח – 3 אופציות בדרגות קושי עולות

קליעה פשוטה

  1. מחלקים את הבצק ל-5 גלילים כאשר שניים מתוכם מעט ארוכים יותר מהשלושה האחרים.
  2. מלפפים את שני הגלילים הארוכים זה סביב זה עד שלושה רבעים מאורכם, וצובטים את הקצה הסגור כדי שלא יפתח באפייה.
  3. את 3 הגלילים הקצרים יותר הופכים בעזרת כוסות קטנות מנירוסטה לעיגולים, וממקמים אותם בקצה הבסיס שסגרנו כך שהוא יראה כראש של מפתח.
  4. את קצה הבסיס השני של החלה שטרם סגרנו, נגלגל לצורת שבלול, כל רצועת בצק בפני עצמה כדי ליצור את שיני המפתח.
  5. ניתן להכין משאריות הבצק כדור ולמקם אותו במרכז ראשו של המפתח.

קליעה קלה

  1. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומניחים את אחד מהם בצד.
  2. מחצי אחד של הבצק יוצרים 5 טבעות מנייר אלומיניום ומקיפים כל אחת מהן בגליל בצק, כאשר כל טבעת שנוצרת זהה בגודלה לשאר.
  3. מניחים את 5 הטבעות במעגל כאשר הן צמודות אחת לשנייה ועליהן מניחים עיגול בצק גדול שייצור צורה של פרח. שימו לב שחלק קטן מכל טבעת מכוסה על ידי העיגול האמצעי כדי שהחלקים לא ייפרדו בזמן האפייה.
  4. מהחצי השני של הבצק יוצרים 3 גלילים ארוכים ושווים באורכם שיהוו את בסיס המפתח. משאירים מעט מן הבצק בצד.
  5. את 3 הגלילים מניחים כאשר הם צמודים זה לזה כאשר קצה אחד שלהם מהודק לראש המפתח שהכנו.
  6. מהבצק שנשאר יוצרים 2 רצועות קצרות ומניחים אותן בצורה אנכית לבסיס המפתח כדי להדק את הגלילים המרכיבים אותו.
  7. לבסוף, מכינים 3 גלילים קצרצרים כאשר כל אחד מהם מעט גדול יותר מן השני. מניחים אותם זה לצד זה בקצה הבסיס השני כדי ליצור את שיני המפתח. חשוב להקפיד שהגלילים מונחים מתחת לבסיס המפתח כדי שהחלקים יתחברו באפייה.
  8. ניתן להציב רצועות נייר אלומיניום בין השיניים כדי לשמר על מרווח זהה ביניהן.

קליעה מתקדמת

  1. מחלקים את הבצק ל-6 חלקים שווים ומגלגלים 3 מהם לגלילים ארוכים.
  2. יוצרים משלושת הגלילים צמה רגילה וחותכים כרבע מאורכה. הצמה הזו תהיה בסיס המפתח ואת החלק שהסרנו מניחים בצד.
  3. את 3 החלקים הנותרים של הבצק מחלקים על אחד ל-2. מכמות החלקים שנוצרה מרדדים כ-6 לכדי גלילים שווים באורכם ויוצרים 2 צמות קטנות נוספות.
  4. את שתי הצמות וגם את הצמה הקטנה שהסרנו קודם, מחברים אל קצה הבסיס של המפתח בצורת קשתות שיוצרות את ראש המפתח.
  5. מהבצק שנותר מכינים 6 עיגולים קטנים ודקים. מניחים כל 3 עיגולים כאשר הם קצת מכסים אחד את השני ומגלגלים אותם יחד כך שמשני צידי הגליל נוצרת צורת ורד.
  6. כל גליל חוצים ל-2 ומניחים כאשר כל 2 ורדים יוצרים שן אחת של המפתח.

אפייה, ציפויים, תוספות וטיפים

  • ניתן לקשט את החלה הסופית עם כל מיני כדורים ורצועות מהבצק שנותר.
  • בעזרת מברשת סיליקון מורחים ביצה טרופה על פני כל שטח החלה.
  • ניתן לצפות את החלה עם שומשום, קצח, גרעינים, זעתר או כל תוספת אחרת שאוהבים.
  • את החלות אופים על 180 מעלות למשך כחצי שעה עד שהן שחומות ויפות.
  • מומלץ לכסות את הבצק שאינו בשימוש בעזרת מגבת בזמן שקולעים חלקים אחרים כדי שלא יתייבש.
  • ניתן למרוח מעט שמן על חלקי הבצק לפני הרידוד כדי להקל על עיצובו.

לסיכום

כעת, לאחר שלמדנו מתי אופים חלת מפתח, את הכוח שלה להעניק לנו סגולה לפרנסה, ואפילו קיבלנו מתכון לחלת מפתח עם 3 אופציות מרהיבות של קליעה, אתם מוכנים לקבל עליכם את מפתח הפרנסה ולקחת חלק במנהג עתיק יומין וטעים.
בתיאבון ובהצלחה!